Over Stichting MARA

Over Stichting MARA

Stichting Mara bestaat uit een team van enthousiaste studenten

Elke stad heeft een eigen bestuur welke donateurs werft uit eigen stad en van de donaties jaarlijks een projectreis maakt om goederen te leveren aan mensen in nood. Het landelijke bestuur houdt overzicht over de stedelijke besturen en wordt gecontroleerd door de Raad van Advies, welke bestaat uit landelijke oud-bestuursleden.

Landelijk Bestuur
Onze Doelstellingen

Onze Pijlers

Stichting Mara is een non-profit organisatie die wordt bestuurd door studenten in heel Nederland. Wij bieden met onze stichting hulp aan door oorlog getroffen gebieden in de Balkan landen. Nog altijd ondervinden mensen veel problematiek in het leiden van hun leven dankzij de oorlog in voormalig Joegoslavië. Mensen leven in erbarmelijke omstandigheden en worden onvoldoende gesteund door de overheden. Dit is waar Stichting Mara bijspringt.

Bescherming

We beschermen vluchtelingen, ontheemden en staatlozen

Onderdak

Een belangrijk deel van ons werk bestaat uit het zorgen voor onderdak bij humanitaire noodsituaties.

Voedsel

Wij zorgen samen met  partners in noodsituaties voor eten.

Onderwijs

We verzorgen kwalitatief goed onderwijs voor kinderen op de vlucht.
Ontstaan MARA

Een beetje geschiedenis...

vanaf 1993

1993

  • Oprichting eerste Mara stad
  • Drie jaar na het uitbreken van de eerste Joegoslavische oorlog, werd in Leiden de eerste Mara stad opgericht. 

1998

  • Stichting Mara Rotterdam werd opgericht
  • Geïnspireerd door een mede-geschiedenis student uit Leiden werd in dit jaar ook in Rotterdam een zeskoppig bestuur gevormd. Het eerste bestuur bestond uit studenten van het R.S.C. en R.V.S.V., en heeft niet veel later ook studenten van Laurentius erbij gevoegd. In 1999 hebben zij hun eerste projectreis gemaakt. In goede samenwerking met een vluchtelingenproject en het Rode Kruis zijn zij naar Kroatië gereden om medicijnen, kleding en dekens uit te delen aan vluchtelingen in dorpen rondom Karlovac en vlakbij de grens met Bosnië. 

2022

  • Lifeline Ukraine
  • Start samenwerking LifeLine Ukraine om de mensen daar te ondersteunen

2023

  • Stichting Mara bestaat 30 jaar
  • Inmiddels bestaat Stichting Mara alweer 30 jaar. In deze jaren is Mara gegroeid tot een stichting met wel liefst zeven actieve steden. Met behulp van donateurs, gemotiveerde stedelijke- en landelijke besturen, de Raad van Advies en sinds 2022 ook de Raad van Toezicht, heeft Stichting Mara heel veel kunnen betekenen in Oost-Europa. Om dit jubileum te vieren en tegelijkertijd geld op te halen heeft het landelijke bestuur in april een benefietdiner voor alle oude en huidige bestuursleden georganiseerd.
Archief

Documenten

Beleidsplannen
Jaarverslagen
Finaciële jaarrekeningen